Född:
2022-09-15
e 01 21 62
- cremeagouti-van, orangeögd
Länk till Stamtavla
Blodgrupp:
A/b1
Diversity:
40%
Bärare av:
Homozygot vitfläck
Non-Agouti
Kanel
HCM-skanning:
Normal
2023-10-02
DNA:
Testad via MyCatDNA, bärare av PK-def
HD:
N/N
PL:
Normal
PKD-skanning:
U.A. - 2023-10-02
Utställning:
Hälge kan inte ställas ut eftersom han är rakhårig
Om Hälge
När jag fick chansen att köpa en Outcross som dessutom var import kunde jag inte stå emot!
Zeepsops mamma är huskatt & hans pappa är Devon Rex, utparningen är godkänd av FIFe så han har stamtavla.
Här kan ni läsa mer om Outcross.
Efter mycket om & men så tog han sig till slut upp till Norrbotten!
Det testades några namn (för Zeepsop blev faktiskt för krångligt!) med utgångspunkt från fläcken han har på huvudet & det landade till slut på Hälge istället för något ängel-relaterat. (Fläcken är i sig ett Rorschach-test! ;P )
Han börjar sakta förstå att det är det han heter, han har snabbare lärt sig att "psscht" betyder nej.
Han börjar landa mer & mer nu & har just kommit på att man inte behöver busa jämt utan man kan gosa också. Han är en väldigt gosig kille!
Han är också väldigt busig & ganska hårdhänt när han busar så han behöver en tuff kompis att leka med.
Prata gör han mest hela tiden, om han inte kuttrar så jamar han (ibland utan att röra munnen vilken ser väldigt konstigt ut!).
En sak jag inte hade väntat mig är den silkeslena pälsen han har!
Det känns som att han mest bara vill ha några att gosa & leka med.
Efter att i flera månader (med bara en gallerdörr som separerar) stått ut med löpkatter utan att *peppar peppar* göra något utanför lådan så hoppas jag ju bara att han fortsätter så i sitt nya hem.
Att vara fodervärd
Hälge vill ha sällskap av minst en kastrerad kattkompis (som måste vara innekatt!) i sitt nya hem.
Du bör inte bo för långt bort från mig.
HCM-tester som ska göras nästan årligen görs inte på så många ställen. Längst i norr bara i Piteå & Vännäs (nästa Sundsvall) så han behöver kunna ta sig dit på något sätt.
Han kommer mest troligt bara användas på mina egna honor så det är en fördel om du bor nära mig.
Eftersom han inte verkar hitta ett hem på de premisserna så kan jag överväga både ett hem som ensam katt (om husse/matte är hemma mestadelen av tiden & faktiskt aktiverar honom) samt också att överväga att han får bo någonstans längre ner efter kusten.
Men eftersom det skulle innebära väldigt ökade parningskostnader för mig om han t.ex. skulle hamna i Sthlm så får vi i så fall komma överens om någon typ av kompensering för det. Jag kan ju inte heller ta honom till scanningar då.
Att vara fodervärd är ett stort ansvar, det är inte någon "gratiskatt" utan man betalar katten med att ta hand om den tills alla parningar är gjorda. Så rent tekniskt betalar man katten med parningarna.
På en hankatt är det 5 parningar som gäller om inte katten hinner fylla 5 år innan parningarna är gjorda, då avslutas kontraktet ändå.
SVERAKs fodervärdskontrakt kommer att användas.
Jag som uppfödare står för alla kostnader som relaterar till uppfödning medan du som fodervärd står för de vardagliga utgifterna, vaccin, halva försäkringspremien (ca 70kr/mån) & veterinärkostnader för ev. olyckor som kan ske (som inte är avelsrelaterade).
Eftersom han är parasittestad är det något du behöver göra på hans kompis innan flytt för att det inte ska behöva göras om.
Som fodervärd till hankatt innebär det (oftast) att man tar emot hans flickvänner i hemmet. Om hanen behöver åka till honan så blir han ofta osäker & risken för att han ska markera revir när han kommer hem igen ökar. Man ska därför ha ett rum där de kan få vara ensamma utan att störas av andra (djur eller små barn) under parning. Rummet bör innehålla "oömma" saker också eftersom det händer att det blir små "olyckor" vid parning.
En parning pågår oftast i 3 dagar till en vecka, men eftersom man inte vet när honkatter löper kan det bli bestämt med kort varsel.
I enstaka fall kan det hända att honkatten kan behöva bo kvar längre (kanske en månad eller två) för att hon "kommer ur löp" vid transport eller inte "släpper till" för att hon inte trivs med hanen.
Jag som uppfödare är däremot skyldig att meddela i förväg när han har en flickvän på G.
Nu kommer han förmodligen bara användas på mina egna honor så det blir lite enklare att planera, ev. får han ett-två besök av en utomstående (en bytt parning av honor mellan mig & hans brors ägare är typ planerad).
Eftersom vi kommer ha ett långvarigt samarbete är det väldigt viktigt med bra personkemi mellan oss så vi behöver skriva med varandra en del & sen prata några gånger ev. både i telefon & via videosamtal för att se om det känns bra.
Jag vill väldigt gärna också att du hälsar på en gång innan så att man kan se vad ni tycker om varandra.
Vill i första hand att du kontaktar mig via mail (eller PM på FB) & berättar om er & katten/katterna.
Hälge skulle inte lånas ut men om han strilar igen när chippet går ur (& han slipper bo med honor) så kommer jag kanske inte kunna ta mer än en kull till... ev. två om jag chippar igen.
Men om du har ett liknande avelstänk & en långsiktig plan för Outcross kan jag ev. tänka mig att låna ut honom.
För att låna honom ska honan vara testad för:
Parasiter (Mag-tarm paketet, efter kontakt med andra katter)
Genetiska sjukdomar
HCM-skannad enligt hälsoprogram
HD-röntgad
PKD-skanning
Patella Luxation